Aika -syntytarina

Vuosi 2019 oli Metallileka leirissä tuotteliasta aikaa. Julkaisimme mm. kaksi kiitosta kerännyttä singleä, Taivalta Jatkan ja Ihtiriekko. Syksyllä olimme jälleen uuden edessä, kun kiipparistimme Marku Hahto jäin pois yhtyeestä, mutta onneksemme hänen edeltäjänsä Jasmin Kallio oli halukas palaamaan tutulle tontille. Vaiherikkaan vuoden päätteeksi olikin aika teroittaa taas sävellyskynät ja luoda jotain uutta!

Janin biisi-ideoita Google Drivessa
Syksyn aikana Janin biisiaihioiden joukosta alkoi muotoutumaan Aika -biisin ensimmäinen demo. Otimme yhteyttä lyriikkavelho Ali "Alvar" Ahovaaraan jonka kanssa olimme tehneet yhteistyötä Taivalta jatkan -biisissä.
Ali kirjoitti vahvan tekstin, joka vakuutti meidät kaikki heti ensikuulemalla. Teksti on monitulkintainen kuvaus ajan rajallisuudesta yksilön näkökulmasta ja oman aikamme uhkakuvista.

Sovitusvaiheessa keskityimme tukemaan Alin upeaa tekstiä. Sovitus muotoutui aikaisempaan tuotantoomme verrattuna todella massiiviseksi ja monikerroksiseksi.
Projektin viimeistelyyn löytyi yllättäen vahvaa apua. Nightwishin taustalla vaikuttavan äänittäjä-tuottaja Tero Kinnusen kalenterista vapautui aikaa, kun Nightwishin maailmankiertue peruuntui.

Laulun äänitys Sonic Pump Studiolla
Äänitykset tehtiin legendaarisella Sonic Pump Studiolla Helsingin Kalasatamassa ja Janin kotistudiolla Karijoella. Halusimme varmistaa, että vahva teksti saa ansaitsemansa tulkinnan ja pyysimme Kasperin ja Jasminin lauluraitojen äänittämiseen vocal coachiksi laulaja-muusiikkipedagogin Saara Kurun.

Äänityssessiosta ei kuitenkaan puuttunut draamaan kun Teemu ja hänen rumpunsa päätyivät auto-onnettomuuteen korttelin päässä studiolta. Onneksi suuremmilta vahingoilta vältyttiin ja äänitykset saatiin valmiiksi kunnialla.

Korona
Covid-19 kohteli Metallilekaa kaksijakoisesti. Sen ansiosta saimme maailmanluokan äänittäjä-tuottajan, mutta kaikki muut suunnitelmat menivät uusiksi moneen kertaan. Tarkoitus oli tehdä myös musiikkivideo isommalla kädellä, mutta kokoontumisrajoitukset ja koronakaranteenit torpedoivat kuvaussessioita kerta toisensa jälkeen. Emme kuitenkaan halunneet julkaista singleä ilman videota. Niinpä rakensimme Janin autotalliin green screenin ja teimme sen mitä näissä olosuhteissa oli mahdollista. Itse asiassa videosta tuli yllättävän hyvä ja päätimme osallistua sillä myös Oulun Musiikkivideofestivaaleille.