Kauna -syntytarina

Kaunan lyriikat kuvaavat vanhojen ja raskaiden patoumien purkautumista ja siitä syntyviä raastavia tunteita. Muutaman kantaaottavamman kappaleen jälkeen (Kunnes Kilpeni Murtuu ja Weriviha) palasimme tekstin tyylissä enemmän kerronnalliseen tyyliin. Kappaleen motiivi käy ilmi perintöriidan kautta; sukulaisen kuoleman jälkeen toisiaan rakastavat sisarukset muuttuvat hyeenoiksi. Perintöriidalla on triggeröivä vaikutus tarinan henkilöihin, sillä sen varjossa he nostavat esiin vanhoja kaunoja ja sopimattomia riitoja menneisyydestä. Näin sekametelisoppa on valmis ja sisarukset katkaisevat välit ja tunnesiteensä toisiinsa täysin. Himon ja vihan sokeuttamina ihminen elää vain itselleen.

Kappaletta olemme työstäneet jo alkuvuodesta 2015. Jamittelimme A-osan villiä rytmiä jo edellisen basistimme Juhon kanssa, mutta nykyisen muotonsa kappale sai vasta kesällä 2016 Timo Kotipellon johtamalta Lappajärven Crater Rock -leirillä, jossa saimme sovitusapua itse Kai Hahdolta ja Ari-Pekka Anttilalta. Ennen tuota Kauna kävi pitkän leikkausprosessin. Kappaletta varten sävellettiin useita eri kertosäkeitä ja C-osia, mutta mikään ei tuntunut toimivan. Lopulta palaset loksahtivat kohdalleen, ja kappaleesta tuli monen bändin jäsenen suosikkikappale omasta diskografiastamme. Meillä muodostui kappaletta kohtaan vahvat henkilökohtaiset tunnesiteet ja mielipiteet, jotka ovat hiertäneet yhtyeen jäsenten välejä ja hankaloittaneet julkaisun saamista valmiiksi.

Metallileka kokoonpano vuonna 2018

Syksyllä 2016 mietimme pitkään kummasta kappaleesta -- Kauna vai Kunnes Kilpeni Murtuu -- tulisi seuraava singlemme. Tuolloin ilmenivät ensimmäiset erimielisyydet Kaunan tuotannosta, sillä osa bändistä olisi halunnut mennä äänittämään uuden singlen kunnon studioon edellisen Varjojen Valssi -singlen tavoin kun taas osa bändistä halusi kokeilla tuottaa kappaleen uudessa testaamattomassa kotistudiossa. Kaikki halusivat luonnollisesti suosikkikappaleelleen parhaan mahdollisen tuotannon. Päädyimme testaamaan kotistudiotamme Kunnes Kilpeni Murtuu -kappaleella, joka julkaistiin keväällä 2017. Olimme tyytyväisiä kättemme jälkeen, joten päädyimme yhteisymmärryksessä äänittämään Kaunankin kotonamme.

Jaakko Ihanamäki tuli apuun Janin kotistudiolle

Kauna äänitettiin kesä-elokuussa 2017. Äänitys oli katkonaista ja jakautui useille eri viikonlopuille, sillä Jani astui heinäkuussa armeijan vihreisiin. Äänitykset tapahtuivat onneksi kivuttomasti, mutta kun aloimme miksaamaan kappaletta, meillä kaikilla oli omat vahvat näkemyksemme, mitä raitoja tulisi lopullisella äänitteellä käyttää ja millaiselta miksauksen tulisi kuulostaa. Hikeä ja kyyneleitä vuodatettiin teokseen satoja tunteja. Koskaan aikaisemmin Metallilekan historiassa emme ole joutuneet tekemään näin paljon kompromisseja. Meidän oma taiteemme tuli liian lähelle meitä itseämme; kappaleen teemat alkoivat varjostaa bändiä ja kappaleen tuotantoa. Selvisimme onneksi ilman pahempia riitoja, mutta tuotanto jäi seisomaan pahasti kesken näkemyserojen takia. Pattitilanteen purkamiseksi käytimme ensimmäistä kertaa ulkopuolista tuottajaa, vanhaa ystäväämme ja metallimusiikin asiantuntijaa Jaakko Ihanamäkeä apunamme miksauksessa. Ulkopuoliset tuoreet korvat kuulevat asioita musiikissa paremmin kuin meidän omat “kuuroutuneet” korvamme. Jaakon ansiosta saimme singlen tuotannon valmiiksi maaliskuussa 2018.

Kaunan syntytarina on klassinen esimerkki siitä, kuinka taide voi tulla liian lähelle tekijäänsä. Olimme vähällä muuttua kappaleen tarinan henkilöiksi, mutta saimme purettua erimielisyytemme puhumalla ja kompromisseja tekemällä. Olemme onnellisia ja ylpeitä tuotoksestamme ja vihdoin pystymme päästämään rakkaasta lapsesta irti. Nyt nautitaan laadukkaasta musiikista ja lähdetään rakentamaan yhtyeen tulevaisuutta uudella voimalla yhteistuumin!

Metallileka FHMF Radiossa

Kauna biisi sai erittäin hyvän vastaanoton Kaisa ja Sami Sundqvistin FHMF Radiossa (Finnish Heavy Metal Fans Ry). Biisi pokkaili useammassa yleisöäänestyksessä palkintosijoja. Finnish Heavy Metal Fans Ry on aktiivinen raskaan musiikin yhteisö ja menestyminen meille rakkaan genren suurkuluttajien äänestyksessä valoi uskoa tekemiseemme.