Vieraslista

Biisin sanat

Verse 1:
Punainen lanka on silvottu pienen pieniin paloihin joista
yhtäkään mä kiinni en saa -- vai onko tarkoituskaan?

Verse 2:
Elämän raiteet on uria suuntiin joita en omikseni tunne
Pimeä matka jonnekin, jossa et ole vieraanani

Chorus:
Kohta räjähtää sisälläni minun pään
Etkö nää vai kykene ymmärtämään
Itku ja viha on vieraani,
vieraslistalla mieleni

Bridge:
Väliaikainen on juuttunut kii
mieleni maiseman horisonttiin
Syvältä on matkaa korkeuksiin
Onneni summana minuuttiin

Soolo

Verse 3:
Harhailen hauraana hetkissä jotka kulkevat utuista virtaa
Sirpaleista kokoon ei saa, mitään -- jonka voisi tunnistaa

Chorus:
Kohta räjähtää sisälläni minun pään
Etkö nää vai kykene ymmärtämään
Itku ja viha on vieraani,
vieraslistalla mieleni

Biisin syntytarina

Vieraslista -biisin matka ensimmäisestä demosta julkaisuksi oli jopa Metallilekan mittapuulla poikkeuksellisen pitkä. Välillä usko koko touhuun oli jo koetuksella.

Biisi itsessään syntyi hyvin vaivattomasti. Jani teki siitä ensimmäisen demon jo vuosia sitten. Jani tekee biisiaihiot pääosin siten, että melodioita ja riffejä työstäessään hän kirjaa siinä hetkessä mielessä pyöriviä tunnelmia ja ajatuksia talteen ilman sen huolellisempaa prosessointia. Vieraslista -biisin muistiinpanot olivat sekoitus henkilökohtaisia ja fiktiivisiä hyvin lohduttomia rivejä yksinäisyydestä, näköalattomuudesta ja vihan sekaisista epäonnistumisen tunteista.

Runomuotoon lyriikka on kirjoitettu vasta myöhemmin. Tarinoiden runomuotoon konvertointia voi verrata ristisanatehtävien ratkaisemiseen. Tämä vaihe on loppupelissä aika rutiininomaista pelaamista sanoilla ja niiden järjestyksellä, enemmän matematiikkaa kuin taidetta. Vaikeaan aiheeseen tällainen porrastettu työskentelytapa on henkisesti helpompaa ja mahdollistaa sen, että kuuntelijalle jää enemmän tartuntapintaa kuin valmiiksi asti kyynelillä ja veripisaroilla tehty paatos ehkä mahdollistaisi.

Myös bändisovitus oli vaivatonta. Metallileka soundi on kasvanut meille kaikille niin syvälle selkäytimeen, että instrumenttien sovituksista ei varsinaisesti tarvinnut edes keskustella. Sitä on hyvin vaikea kuvailla ulkopuoliselle, mutta vaikka nykyisin asumme ympäri Suomea ja emme enää ole yhtä tiiviisti yhteydessä kuin lapsina, niin Metallileka soundi ja tyyli löytyy aina ilman isompia ponnisteluita. Sanonta, “Olemme yhdessä enemmän kuin osiemme summa”, pätee erityisen hyvin Metallilekaan bändinä, siitäkin huolimatta että jäsenet ovat ansioituneet muusikkoina ja musiikin tekijöinä monissa muissakin yhteyksissä.

Laulun äänitys Janin kotistudiolla
Jasen ja Janin osuudet on äänitetty Janin kotistudiolla Karijoella. Osa kitaroista ja kiippareista on suoraan alkuperäisestä demosta.
Rummut oli tarkoitus äänittää Kanadassa Teemun vaihtari reissulla MacEwan Univercity:llä Edmontonissa. Sopivaa rakoa ei musaopintojen tiukan aikataulun takia kuitenkaan järjestynyt. Niinpä Teemu kolisteli kannut palattuaan Helsinkiin Tuomas Karlssonin toimiessa äänittäjänä.
Kasperi äänitti bassot Honkajoella ja laulut Ylöjärvellä, äänittäjänä Jykä Sirainen.
Miksauksen hoiti edellisen singlen tapaan mm. Nightwishin taustalla vaikuttava äänittäjä-tuottaja Tero Kinnunen.

Viimeistään äänitysten jälkeen kaikille oli selvää, että nyt me on tehty biisi josta voimme olla ylpeitä loppuelämämme riippumatta siitä löytääkö se kuuntelijoita vai ei. Päätettiin, että ei hätäillä julkaisun kanssa, vaan kruunataan biisi isolla videotuotannolla.

Siitä ne vastoinkäymiset sitten alkoivat. Covid-19, näyttelijöiden ja ohjaajan taiteelliset erimielisyydet, jatkuvat aikataulumuutokset, ulkokuvausten surkeat säät, arkielämän haasteet jne. ajoivat hankkeen lopulta umpikujaan. Oli palattava lähtöruutuun ja nöyrryttävä hyväksymään, että 0 € budjetilla ei tehdä Hollywood tuotantoja.

Ehdimme kuitenkin innostua projektista niin kovaa, että epäonnistuminen oli meille henkisesti hyvin lamauttava kokemus ja siitä toipuminen on ehkä vieläkin osittain kesken.

Noora Eränen
Ratkaisevaa apua saatiin pitkäaikaiselta ystävältämme Noora Eräseltä, joka on ohjannut mm. Kunnes kilpeni murtuu -musiikkivideomme. Noora halusi tulkita Vieraslista -biisiä tanssin keinoin. Hän tekikin niin upeaa työtä, että se olisi ansainnut tulla julkaistuksi kokonaisuutena. Mutta jokainen videokuvausta vähänkään harrastanut tietää kuinka vaikeaa on saada taltioitua nopeaa liikettä vaikeissa valaistusolosuhteissa harrastajatason kalustolla. Valitettavasti emme onnistuneet saamaa Nooran tanssista talteen käyttökelpoista materiaalia kaikista tavoitelluista kuvakulmista ja esityksen dynamiikkaa ei saatu välittymään oikeutetusti katsojalle. Niinpä jouduimme vielä kerran muuttamaan suunnitelmaa. Teimme Kasperista ikään kuin kertojahahmon Nooran tanssin rinnalle.

Lopputulos on ihan erilainen kuin mitä aloimme alun perin tavoittelemaan, mutta nyt kun se on valmis, niin tuntuu että kaikella oli tarkoituksensa.

Jos jaksoit lukea tähän asti, niin todennäköisesti teoksemme on onnistunut koskettamaan myös sinua jollain tavalla ja sehän se on taiteen julkaisemisen perimmäinen tavoite.